170 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI ION LUCA CARAGIALE

”Cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români”, cum îl considera George Călinescu, Ion Luca Caragiale s-a născut în data de 30 ianuarie 1852, în județul Prahova (satul Haimanale), însă în certificatul de naștere figurează data de 1 februarie 1852.

Opera sa impresionantă cuprinde lucrări de comedie, dramă, schiță, nuvelă, pamflet, poezie.

Câteva curiozități din viața sa:

  • Deși a fost premiant, nu a terminat niciodată liceul, iar situația financiară l-a determinat să facă negustorie.
  • A fost acuzat de plagiat (cu opera ”Năpasta”), dar a câștigat procesul, grație priceperii avocatului său, Barbu Ștefănescu Delavrancea.
  • A fost proprietar de berării, Gambrinus fiind cea mai cunoscută, la care se adaugă o alta pe strada Gabroveni („Mihalcea și Caragiale”), dar și una la Bacău.

În 1905 s-a stabilit definitiv la Berlin, unde a murit câțiva ani mai târziu, la 9 iunie 1912.

Piesele sale au fost jucate și au devenit relevante în toate perioadele timpului. Fiecare dintre noi s-ar putea descoperi el însuși într-unul dintre personajele lui Caragiale. Virtutea de a exprima universul și eternul, dă creației dramaturgului Caragiale, valoare excepțională.               

Numeroasele nuvele, povestiri și schițe, dar nu în ultimul rând piesele de teatru, l-au făcut  pe marele scriitor Ion Luca Caragiale să ajungă post-mortem membru al Academiei Române.