18 aprilie – Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor a fost stabilită în anul 1982 la Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Ziua este promovată de ICOMOS (organizație internațională neguvernamentală dedicată conservării monumentelor și siturilor lumii) la nivel global.

În fiecare an, cu această ocazie, ICOMOS propune o temă pentru activități care urmează să fie organizate de membrii săi, comitetele științifice naționale și internaționale, grupurile de lucru și partenerii ICOMOS și toți cei care doresc să se alăture pentru a sărbători această zi.

Tema pentru anul 2022 este „Patrimoniul şi clima” (Patrimoine et climat).

Dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor reprezintă totodată o şansă de a atrage atenţia asupra diversităţii şi a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale.

De asemenea, sunt prezentate eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu, dar şi ce înseamnă pentru întreaga omenire conservarea sa. Comitetele Naţionale ICOMOS din întreaga lume au oportunitatea de a susţine cauza lor împreună, în aceeaşi zi, şi sunt, totodată, încurajate să invite comunităţile locale să participe activ la această sărbătoare.

Ziua de 18 aprilie este sărbătorită în multe ţări ca Ziua Patrimoniului Mondial.