200 de ani de la moartea lui Tudor Vladimirescu!

”Vreţi să mă omorâţi? Eu nu mă tem de moarte. Eu am înfruntat moartea în mai multe rânduri. Mai înainte de a ridica steagul spre a cere drepturile patriei mele, m-am îmbrăcat cu cămaşa morţii”. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care Tudor Vladimirescu le-a rostit în faţa asasinilor, aspect de natură să demonstreze faptul că și-a asumat pe deplin conștient, chiar știind că riscă să își piardă viața, rolul de conducător al Revoluției din 1821!

În dimineaţa zilei de 23 mai 1821, Vladimirescu a fost adus la Târgovişte şi închis în vechea Mitropolie, fiind lăsat în „grija” lui Vasile Caravia, poreclit „monstrul de la Galaţi”. De teamă ca nu cumva localnicii să se ridice împotriva eteriştilor, Alexandru Ipsilanti i-a ordonat lui Caravia să-l ucidă pe Tudor Vladimirescu. În dimineaţa zilei de 27 mai 1821, Vasile Caravia îl împuşcă de două ori pe Vladimirescu şi îi aruncă trupul într-o fântână de lângă grădina Geartoglu, din mahalaua sârbească din Târgovişte.

Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României si, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote.