Cercetarea arheologică a specialiștilor de la Curtea Domnească continuă pe patru șantiere în 2015

Sapaturi Curtea Domneasca din Targoviste

O componentă importantă pe care specialiștii Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște vor să se axeze în 2015 este cercetarea arheologică. Potrivit informațiilor oferite de Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal, se dorește continuarea șantierului de la Poiana Cireșului, județul Piatra Neamț, ale cărui rezultate au fost prezentate publicului prin expoziția temporară expusă în acest moment la Muzeul Evoluției și Tehnologiei Omului În Paleolitic și va fi itinerantă în țară. Directorul Complexului spune că se dorește continuarea șantierului de la Curtea Domnească: „Asta și în ideea că, pentru exercițiul financiar 2014-2020 pentru Curtea Domnească  pregătim un proiect în care să se regăsească pictura murală din Biserica Mare Domnească, Turnul Chindia și Paraclis, deci să obținem finanțare pentru aceste trei obiective foarte importante. Pe de o parte, informația arheologică este absolut necesară pentru a putea da elementele necesare celor care vor face partea de arhitectură, iar pe de altă parte nu trebuie uitat faptul că în spre finalul campaniei de cercetare din 2014 au apărut rezultate deosebite în zona Bisericii Paraclis, acolo unde există o biserică de lemn pe care dorim să o punem în evidență în acest an, o biserică anterioară bisericii de zi, ceea ce ne spune că a existat clar o locuire importantă ante 1396-1400, când avem clar atestată Curtea Domnească . Nu în ultimul rând, au fost găsite și acele morminte, unul săpat integrat, celălalt spre a fi cercetat în 2015. Deci, Curtea Domnească mai are încă multe secrete pe care nu și le-a dezvăluit și pe care încercăm ușor, pe parcursul anului 2015 și al anului următor să le aflăm, astfel încât să putem avea, la un moment dat, o imagine cât mai clară despre Curtea Domnească”.

Ovidiu Cârstina spune că vor mai fi deschise alte două șantiere de cercetare în județ, dintre care unul la Iedera, o așezare clasică pentru daci,  ”o așezare fortificată, care cu siguranță avea un aport militar important în această zonă, în care nu trebuie să uită faptul că s-a exploatat și încă în momentul de față locuitorii din Gura Ocniței și toată acea zonă exploatează sarea”, așa cum o descrie directorul.

Acesta spune că toate roadele scoase la lumină în urma celor 10 campanii de cercetare arheologică se află, în mare parte, expuse la Muzeul de Istorie și, în special, în cabinetul numismatic. Dintre aceste obiecte descoperite, o statuetă, a fost selectată, alături de alte obiecte donate de profesorul Marin Cârciumaru, pentru a face parte din expoziția pe care România o va itinera în China, denumită ”Comorile României”.

Un alt șantier de cercetare arheologică va fi așezarea gumelnițeană de la Geangoiești, unde se dorește ca anul acesta să se facă o intervenție pe partea de diagnostic și analiză a potențialului pe care îl are situl, urmând ca în 2016 să se intervină efectiv.

Sursa: gazetadambovitei.ro