Istoria globurilor de Crăciun

Pentru mulți dintre noi, unul dintre cele mai frumoase momente legate de Crăciun este împodobirea bradului. Globurile reprezintă principalele ornamente care dau o notă festivă ritualului la care participă copiii şi adulţii.

Despre globurile de Crăciun se ştie că au o istorie de mai bine de un secol şi jumătate şi îşi au originea în Europa. Orăşelul montan Lauscha din Germania este considerat locul de naștere al globurilor de Crăciun. Până atunci, localnicii împodobeau bradul cu alt fel de globuri, naturale, respectiv nuci şi mere.

În anul 1847 un localnic, care muncea la un atelier de sticlă, nu a avut mere şi nuci să împodobească bradul de Crăciun tradiţional şi, ca să nu-şi dezamăgească copiii, a confecţionat din sticlă roşie şi aurie globuleţe care să imite alimentele amintite. Locuitorii din oraș au fost încântați de idee și au început să folosească ca ornamente pentru brad globurile magice. Ceva mai târziu, aceste ornamente de Crăciun au fost exportate şi în alte părţi ale Europei, dar mai ales peste ocean.

Astfel, în anul 1880, afaceristul american F.W.Woolworth a descoperit atelierele din Lauscha în timpul unei  vizite în Germania şi a făcut o mare avere prin importarea ornamentelor de sticlă în SUA. De la acel moment, globurile de Crăciun au început să fie produse la scară industrială, iar tehnicile de lucru au evoluat de la simple ornamente, la globuri pictate manual, pentru a deveni mult mai atractive.