La 1 februarie 1852, s-a născut Ion Luca Caragiale, figură proeminentă a literaturii române

Viitorul dramaturg, novelist, pamfletar, poet, director de teatru, comentator politic și ziarist român a văzut lumina zilei în prima zi a lunii februarie a anului 1852 în satul Haimanale, județul Dâmbovița, România. Istoricul literar George Călinescu îl considera pe Ion Luca Caragiale cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. Pentru meritele sale literare a și fost ales, post-mortem, membru al Academiei Române.

Caragiale s-a bucurat de recunoașterea operei sale încă în perioada vieții, dar a fost și criticat, și desconsiderat. După moarte a început să fie recunoscut pentru importanța sa în dramaturgia românească.

Deși Caragiale a scris doar nouă piese, el este cel mai bun dramaturg român prin faptul că a reflectat cel mai bine realitățile, limbajul și comportamentul românilor. Opera sa a exercitat o influență și asupra altor dramaturgi, inclusiv asupra lui Eugen Ionesco.

O parte din creația lui Ion Luca Caragiale a fost tradusă și în limba ucraineană. La aceasta și-a adus contribuția regretatul profesor și lingvist de la Universitatea Națională „Taras Șevcenko” din Kiev, Stanislav Semcinski.

Ion Luca Caragiale a murit la Berlin, în locuinţa sa din cartierul Schöneberg, la 9/22 iunie 1912, la vârsta de 60 de ani, în urma unui atac de cord.