Matei Basarab

Matei Basarab

Astăzi se împlinesc 365 de ani de la moartea domnitorului Matei Basarab

Domnia îndelungată a lui Matei Basarab, de 22 de ani, a reprezentat o perioadă de înflorire culturală, domnitorul fiind cel mai mare ctitor de biserici din istoria poporului român. Potrivit istoricului C.C. Giurescu, Matei Basarab a ridicat de la temelie 46 de biserici, la care se adaugă refacerea multor altora, atât în țară, cât și la Muntele Athos, precum și pe teritoriul actualei Bulgarii. Dacă Ștefan cel Mare a zidit 45 de biserici și mănăstiri, Matei Basarab a zidit 46, atestate documentar, fiind astfel cel mai de seamă ctitor bisericesc al neamului românesc.

Matei Basarab a fost cel care a adus o contribuție majoră la înlocuirea limbii slavone cu limba română în viața oficială, religioasă și civilă. El a introdus prima legislație scrisă – „Pravila mică” (tipărită la mănăstirea Govora, 1640) și „Îndreptarea legii” (Târgoviște, 1652).

Domnul Țării Românești s-a stins la 9 aprilie 1654, fiind înmormântat în Biserica Mare Domnească din Târgoviște, de unde a fost mutat în 1658 la ctitoria sa, Mănăstirea Arnota din Vâlcea.