Sfinții 40 de mucenici

9 martie este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox: românii sărbătoresc cei 40 de Sfinţi mucenici din Sevastia. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului Licinius.

Conform izvoarelor istorice, în anul 320, Agricolae, guvernatorul Armeniei, aflând despre credința lor, le ordonă să își renege credința și să se închine idolilor. Cei 40 de mucenici refuză să facă acest lucru. Astfel, Agricolae decide să îi întemnițeze timp de 8 zile în care să fie torturați prin lovirea cu pietre sau chiar sa fie ademeniți cu nenumărate daruri. Văzând că aceștia nu sunt dispuși să renunțe la creștinism, Agricolae decide să îi condamne la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Dintre toți cei 40, unul a decis să renunțe la creștinism, însă în momentul în care a ieșit din lac, a murit pe loc. Totuși, locul acestuia a fost luat de către un alt soldat.

Deși guvernatorul Agricolae spera că aceștia fie vor renunța la orânduielile lor creștine, fie vor muri apărându-le, în decursul nopții în care mucenicii se aflau în lac, s-au petrecut minuni remarcabile: la început, apa lacului s-a încălzit, astfel topindu-se gheața, iar apoi 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât din Ceruri deasupra mucenicilor. La auzul acestor vești, guvernatorul decide să îi scoată din lac și să le fie zdrobite fluierele picioarelor, iar apoi sa fie lăsați să își dea duhul.  

După moartea acestora, trupurile lor au fost arse, iar cenușa a fost aruncată în lac. Moaștele acestora se pot găsi în diverse biserici aparținând spațiului ortodox. În această zi, se respectă superstiţii şi obiceiuri vechi de sute de ani. Tot în această zi, se vor bea 44 de pahare cu vin roşu.

Cei 40 de mucenici comemorați pe 9 martie sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnoic, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdichie, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Caius, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.