27 septembrie – Ziua Mondială a Turismului

La 27 septembrie, cele peste 159 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 6 membri asociați și peste 500 membri afiliați sărbătoresc, în fiecare an, Ziua Mondială a Turismului.             

Celebrarea unei Zile Mondiale a Turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului din septembrie 1979, de la Torremolinos (Spania), pentru data de 27 septembrie, când se aniversează şi adoptarea statutului UNWTO (1970).                                                                                                                                                     Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima dată în întreaga lume în anul 1980. UNWTO a dorit ca prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic a turismului. Reprezentanţii UNWTO stabilesc o temă anuală de dezbatere şi o ţară gazdă în fiecare an, punând astfel în prim-plan probleme de actualitate.                                                                              

În anul 2022, tema acestei sărbători este „Regândirea turismului”. Sărbătoarea oficială din acest an va fi găzduită de Indonezia și are scopul de a celebra oportunitatea de a regândi modul în care se face turism pentru un sector mai durabil și mai rezistent.                                        

Ziua mondială a turismului nu este o sărbătoare publică în nicio țară, fiind mai mult o observație a ONU, însă UNWTO invită toate părțile interesate din sectorul turistic, precum și alte părți interesate să respecte ziua și să participe la sărbătorile speciale organizate. Mai mult decât atât, oamenii sunt sfătuiși și încurajați să promoveze turismul global.