Petru Cercel și construcțiile din timpul său la Curtea Domnească

În anul 1583, Petru Cercel muta capitala țării de la București la Târgoviște, la Curtea Domnească, străjuită semeț de Turnul Chindiei. Cunoscător şi admirator al renașterii vest-europene, Petru Cercel concepe alcătuirea unei clădiri inspirată din principiile de compoziţie ale palatelor văzute în timpul peregrinărilor prin Europa.

Curtea Domnească a căpătat o nouă înfăţişare. Ansamblul este completat cu o casă domnească și o biserică nouă, dar și cu alte elemente, pierzându-și un pic din aspectul de fortăreață. Șanțul mare de apărare este părăsit definitiv, acest lucru contribuind la modificarea aspectului general al curții. De asemenea, sunt adăugate o serie de elemente de confort, de lux, destindere și reprezentare. Totodată, sunt înlăturate construcțiile și amenajările secundare, auxiliare din curtea exterioară. De acum încolo, Curtea dobândește trăsături noi, locul principal deținându-l tema reprezentării, a fastului, a luxului, a afirmării autorității, prestigiului și puterii domnești, exprimată prin mijloacele arhitecturii. 

Petru Cercel a adus specialiști italieni pentru a crea, în zona din imediata apropiere a Palatului Domnesc (în actualul Parc Chindia), frumoase grădini italiene și, de asemenea, „a pus să se facă cuști nespus de mari și frumoase, în care să adăpostească sălbăticiuni” (Franco Sivori – ”Călători străini despre Țările Române”).